2022-es Labdarúgó Világbajnokság

2022-es labdarúgó-világbajnokság a 22. világbajnokság lesz, melyet a szokásos időszaktól a helyi időjárás miatt eltérően november 21. és december 18. között Katar rendez. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség. Ugyanekkor döntöttek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínéről is. A világbajnokság a selejtezőkkel együtt FIFA-rendezvénynek minősül és a FIFA szabályait alkalmazzák. Katar még soha sem szerepelt labdarúgó-világbajnokságon. Ez az első alkalom, hogy a világbajnokságot egy arab országban tartják és 2002 óta az első, amelyet Ázsiában. Az utolsó világbajnokság, amelyen 32 csapat vesz részt, 2026-ban 48-ra emelkedik a résztvevők száma. 

A cím védő:  Franciaország.

Több esetben is lehetett hallani korrupciós vádakat azzal kapcsolatban, hogy miért rendezheti Katar a tornát. Ennek ellenére a FIFA belső nyomozása nem talált problémát, de Michael J. Garcia fővizsgáló megjegyezte, hogy a jelentés sok helyen nem teljes. 2015. május 27-én svájci szövetségi ügyészek nyomozást indítottak a 2018-as és 2022-es pályázatokkal kapcsolatban, korrupció és pénzmosás vádjával. 2018-ban Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke arra utalt, hogy a pályázatokkal foglalkozó bizottság csalt a rendező kiválasztásának folyamatában. Ezek mellett kritizálták még Katart a munkakörülményekért, amiben a bevándorló munkásoknak dolgozniuk kellett. Különböző jelentések szerint több száz, vagy akár több ezer munkás is meghalhatott az építkezések alatt, és több esetben is emberi jogi sértést fedeztek fel.

Helyszínek:

A pályázat alatt, 2010 májusában mutatták be a 2022-es vb-re tervezett stadionok látványtervét. Minimum hét új stadiont építenek az eseményre. A stadionok a világbajnokság után kihasználatlanok lennének a körülbelül 2 800 000 fős országban. Azonban a torna befejezése után a lelátók mobilelemeit szétbontanák és olyan országoknak adnák el, ahol a népszerű labdarúgás miatt a stadionok kihasználtak. Ezen országok a megvásárolt elemekből újra tudnák építeni a stadionokat. A stadionokban a magas nyári hőséget úgy küszöbölnék ki, hogy egy különleges eljárással a stadionokban legfeljebb 27 fok lenne a hőmérséklet.


Menetrend:


Jegyátvétel:

A jegyek párosával garantáltak egymás mellé és mobiljegy formájában kerülnek átadásra az esemény előtt.