RCD Mallorca

Az Real Club Deportivo Mallorca spanyol labdarúgócsapat Palma de Mallorcáról, melyet 1916. március 5-én alapítottak, és jelenleg a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Primera División tagja.

A Baleár-szigetek legrégebbi klubját 1916-ban alapította Adolfo Vázquez mérnök. Az újonnan létrejött klub eredeti neve Junta Directiva del Alfonso XIII FBC lett XIII. Alfonz tiszteletére. Az első stadiont, a Buenos Airest ugyanez év március 25-én avatták fel egy FC Barcelona elleni 8–0-s vereséggel. Egy évvel később a klub új neve Real Sociedad Alfonso XIII lett, a ma is használt Club Deportivo Mallorcát 1931-ben vette fel. Ez elé 1949-ben kapta meg a Real (királyi) jelzőt, így alakult ki a ma ismert teljes hivatalos név. A klub 1931-től eleinte regionális bajnokságokban indult. 1939-ben sikerült feljutnia a másodosztályba, ekkortól a másod- és a harmadosztály között ingázott. 1945-ben lett felavatva a klub új stadionja, az Es Fortí. 1958 és 1960 között egymás után jutott fel előbb a másod-, majd története során először az első osztályba, ám a La Liga-tagság ekkor még csak háromévesre sikerült. Az 1980-as évektől már legfeljebb csak a másodosztályig esett vissza, 1981 és 1997 között a La Liga és a Segunda División között ingázott. 1997 óta folyamatosan első osztályú tag, ekkor harmadikként zárt a CP Mérida és az UD Salamanca mögött. 2003-ban, amikor a Gregorio Manzano irányította klub kilencedik lett a bajnokságban, sikerült megszereznie első Copa del Rey-trófeáját, öt évvel azután, hogy az előző döntőjét elbukta a Barcelona ellen. 1999-ben érte el legnagyobb nemzetközi sikerét, amikor a KEK utolsó kiírásának döntőjét játszhatta az SS Lazio ellen. A finálé végül az olasz csapat 2–1-es győzelmével zárult. 2008. július 22-én a klub részvényeinek 96 százaléka a kétes hírű brit üzletember, Paul Davidson kezébe került. Davidson később nem tudott érdemben munkálkodni pénzhiány miatt, így 2009. január 15-én a három évvel korábban a klubot már irányító Mateo Alemany lett az elnök. 2010 májusának végén a klub csődöt jelentett, azonban végül nem szűnt meg, ugyanis egy, többek között a korábbi vezetőedző Lorenzo Serra Ferrert és a mallorcai születésű teniszsztár Rafael Nadalt magában foglaló konzorcium megvásárolta az egyesületet. Ennek ellenére 2010. július 22-én, a nehéz pénzügyi helyzet miatt a Mallorcától megvonták az indulás jogát az Európa-ligában, hiába végzett az előző idényben ötödikként.

Stadion:

A Mallorca Son Moix Stadium egy futballstadion Palma de Mallorcán, a Baleár-szigeteken, Spanyolországban, és az RCD Mallorca otthonaként szolgál. Ez a legnagyobb stadion a Baleár-szigeteken és a 26. legnagyobb stadion Spanyolországban. A 2020-as COVID-19 világjárvány óta „Visit Mallorca Stadium” néven ismerték, és a Consell de Mallorcával együttműködve átnevezték, hogy segítse a turisztikai tevékenységek újraindítását a szigeten, amely fő erőforrása. A stadion a Can Valero ipari övezetben, Palma északnyugati részén található, 3 km-re a városközponttól és 13 km-re a repülőtértől. A korábban Son Moix Stadion (katalánul: Estadi de Son Moix, spanyolul: Estadio de Son Moix), az Iberostar Stadion (katalán: Iberostar Estadi) és az Ono Estadi néven ismert stadion az 1999-es nyári Universiade alkalmából épült. 1999-ben az RCD Mallorca megállapodást kötött a városi tanáccsal, hogy a következő 50 évre használja, leváltva korábbi stadionját, az Estadio Lluís Sitjart. A stadion befogadóképessége 23 142 fő, ezzel a legnagyobb a Baleár-szigeteken. Tál alakú kialakítású, kétszintes. A stadiont úgy tervezték, hogy lehetővé tegye mindkét végének további fejlesztését, végül egy teljesen kétszintes stadiont hoztak létre, több mint 40 000 férőhellyel. 

Egy termék se felelt meg a keresésnek.