Nitto ATP Finals

A Nitto ATP Finals a Grand Slam-tornák után a legjelentősebb tenisztorna, amelyre minden évben év végén kerül sor. Csak az adott év nyolc legeredményesebb férfi teniszezője vehet részt rajta (az ATP Race első nyolc helyezettje).

A legtöbb tenisztornával ellentétben ezen a versenyen nincs egyenes kiesés az első köröktől kezdve, hanem a nyolc versenyzőt két négyes csoportba osztják, és a teniszezők egymással csoportköröket (3 round robin meccset) játszanak. Mindkét csoportból 2-2 teniszező jut tovább (győzelem: 2 pont, vereség: 0 pont, pontegyenlőség esetén a játszma- és játékarányok is számítanak). Az elődöntőben az egyik csoport győztese a másik csoport második helyezettjével játszik, itt már egyenes kiesés van. Az elődöntő győztesei játszanak a címért. A páros versenyt sokáig egy külön torna keretében rendezték meg, egy héttel később. Az utóbbi években azonban együtt rendezik meg a két eseményt, és az egyénihez hasonlóan az év nyolc legeredményesebb párosa vehet részt rajta. A nők számára külön bajnokságot rendeznek, ez a WTA Tour Championships.

Esemény helyszíne:

2021-től a Pala Alpitour (Palasport Olimpico vagy PalaIsozaki) egy többcélú fedett aréna, amely az olaszországi Torino Santa Rita kerületében található. Néhány méterre keletre található az Olimpiai Stadiontól. Az aréna 12 350 férőhelyes, ha jégkorongra van konfigurálva, és ez a legnagyobb fedett sportaréna Olaszországban. Az arénát eredetileg 87 millió euróból építették, a 2006. évi téli olimpiára, és a Torino Esposizionival együtt sokáig a jégkorong eseményeinek adott otthont. Megnyitása óta a Pala Alpitour Olaszország egyik legjelentősebb versenyévé vált. lefoglalt helyeket nagyszabású koncertekre. Ez egyben Olaszország legnagyobb befogadóképessége az ilyen típusú rendezvények számára, a megengedett maximális befogadóképességet 15 657 főre állítják be az általános belépő középiskolai koncertekre, és 13 347 maximális befogadóképességet az általános belépő végső koncertekre. 2014. augusztus 8-án az arénát átnevezték Pala Alpitour névre.

Megközelítés: