Newcastle United

Newcastle United Football Club egy angol futballcsapat Newcastle upon Tyne városában, mely jelenleg az angol első osztályban (Premier League) szerepel, mível bajnok lett a Championshipben 2017-ben. A klub 1892-ben jött létre a Newcastle East End és a Newcastle West End egyesítésével. Megalapítása óta a St James’ Park a csapat otthona. Négyszer megnyerték az angol bajnokságot, hatszor pedig az FA-kupát. Bajnoki sikereiket mind a második világháború előtt érték el. Legnagyobb nemzetközi sikerüket 1969-ben érték el, amikor megnyerték a Vásárvárosok kupáját. A Szarkák legnagyobb riválisa a Sunderland, a két csapat közötti rangadót „Tyne-Wear derby”-nek hívják. Az első ilyen összecsapásra 1898-ban került sor. A klub játékosai hagyományosan fekete-fehér csíkos mezt, fekete sortot és fekete sportszárat viselnek. Szurkolóik „Toon Army”-nak („Városi sereg”) nevezik magukat.

Stadion: 

A Szarkák otthona a St James’ Park, a Newcastle East End és a Newcastle West End egyesülése, tehát a csapat megalakulása óta. Már az 1880-as évek elejétől rendeztek itt futballmeccseket. A 19. és a 20. század fordulóján a stadion 30 000 néző befogadására volt alkalmas, de a ez hamar a duplájára emelkedett. Ezt követően körülbelül 70 évig szinte semmi történt a létesítménnyel és az 1980-as évekre elavulttá vált. Az 1885-ös Bradford-tűz miatt a stadion kötelezően fel kellett újítani, de a munkálatok lassan haladtak a pénzügyi nehézségek miatt. Sir John Hall 1992-ben felvásárolta a csapatot és ezek a gondok megoldódtak, így hamar a Taylor-jelentésnek megfelelő állapotba került a St James’ Park. Az 1990-es évek közepén a United szeretett volna egy új stadiont építeni, de végül a tervek nem valósultak meg. Ehelyett a jelenlegi otthonukat kezdték el kibővíteni 2000-ben. A St James’ Park 52 387 férőhelyes lett, amivel a második legnagyobb angol stadion lett az Old Trafford mögött. Az Emirates Stadion felépültével a harmadik helyre szorult. 

Két lelátó, a Sir John Hall Stand és a Milburn Stand kétszintes, ezek fölött konzolos tartóelemem tartják a tetőt. Az East Stand és a Gallowgate End egy szintes, így körülbelül fele akkorák, mint a kétszintesek, emiatt az építmény aránytalannak tűnik. Általában a Gallowgate Enden kapnak helyet a Newcastle legvérmesebb szurkolói. 2007. április 2-án a klubvezetés bejelentette, hogy hamarosan kezdetét veszi egy felújítás, melynek keretében 300 millió fontból 60 000-re emelik a befogadóképességet.